U R B A N     O A S I S / Jovan Chen

資料夾A_工作區域 1 複本.png

U R B A N     O A S I S

urban x nature coexist. in-balance. harmonious. equilibrium state.

資料夾A-02.png

CONCEPT + PROGRAM

    這次設計題目想要討論空間怎麽改變心靈感受,我先從基地分析與地景詮釋來討論什麽是心靈空間。透過3個關鍵字 sequence of change, connection, separation來發展概念。這3個關鍵字代表我所觀察,分析,感受到的元素。這些元素會跟我選的program整合。我選農業作為主要program是因為我想要透過人常接觸但不太瞭解的行業來融合整個基地跟周遭環境,而且農業也是居民文化的一部分。 讓體驗者或者使用者可體驗到農業的文化以及建立食物來源resilience。

    The design brief emphasizes how the spatial conscience affects the human soul and feelings. The first step is to define space conscience by analyzing the site and interpreting the environmental condition. Using these 3 keywords (sequence of change, connection, separation) as a starting point in the concept development process. The keywords represent my views on the existing condition of the site and the feeling I felt. These elements of feeling will be bought to the program development process. The program that I chose is Urban Agriculture, the reason why this program fits my concept is that I wanted to implement something that is familiar to humans but on the other hand not many people understand what it is. not only that, but agriculture has also been part of the local's heritage and culture, so it is very reasonable to incorporate urban agriculture into the site. The goal was to let users experience and understand the whole process of agriculture from production to consumption, change their feeling or views towards agriculture, and reconnect citizens with their food source to foster environmental & economic resilience.

資料夾A-03.png

DESIGN

    URBAN OASIS的意思就是在都市裡創造自然的感受,像在沙漠裡找到水池讓人感受到自然的元素。設計包括4棟建築物,每一棟容納不同的機能與服務。主要出入口會從基地的西北側(新都路)進到停車場。停車場有分成2個區域,服務車停車與一般停車。這樣的設計避免使用者的動線接觸到服務人員的動線也是為了兩邊的方便。停車場會連到lobby透過往下的樓梯,使用者會從地面上往地下室進到lobby。所以在停車場使用者看不到lobby,只是看到屋頂的一部分。

    URBAN OASIS takes the meaning of discovering an oasis or natural feeling inside a dense urban environment, like a metaphor when people see an imaginary oasis in the middle of the desert. The design consisted of 4 main buildings each having its unique function and serving the whole design. The main entrance to the project is located on the Northwest side of the site (Xindu Rd.) where the parking area is located. The parking area itself was designed into 2 separate areas, the service parking area (worker & service needs) and the user/visitor parking area. The design itself aims to differentiate the 2 parking areas and avoid overlapping of people flow. Since both groups of people have different purposes and needs. The parking area is connected to the lobby building via the outdoor stair. The outdoor stair will take people from the parking lot into an underground area which is the lobby. The lobby building is located below ground level, so from the parking area, only the roofing part is visible.

資料夾A-04.png

    接著進到lobby的時候,使用者會發現lobby有分成兩個樓層。進到的時候就是lobby的上樓層,使用者會往下走到lobby下樓層。到下樓層會看到其實lobby的左右側有另外棟但她們都連在一起。從這邊使用者可選擇要往哪裡走,往外的話會接到中庭,往右側會連到餐廳,往左側會連到教學舘。到這點是自由動線,讓使用者可自由探索整個區域。

    以上照片是走出來到中庭的部分。中庭會連到其他3棟建築物。其中一棟是市場與商業哪一棟。下面是半戶外的市場,買賣菜,水果,以及其他農品。往上走會進到商業的空間。主要是賣加工農品想百米,葡萄酒,等等。商業空間會連到橋。橋會把商業哪一棟跟觀察平臺連在一起。走過橋進到觀察平臺,有提供小吧檯以及觀察區。從觀察平臺可看到整個基地與其他建築物的樣貌。

    Entering the main lobby, users will be entering the upper level of the lobby building and realize that the lobby building consisted of 2-floor levels. Users will walk down the stairs to the lower-level lobby and realize that both sides of the lobby are connected with neighboring buildings. From this point, users will have all access to other buildings. Walking out of the lobby will take users to the central courtyard, walking to the right side, users will enter the cafeteria area, walking to the left side, and users will enter the educational and locker room area.

    The picture above describes when the user walks out of the lobby building into the central courtyard where they can see all 3 buildings around. One of the buildings is the retail building. The lower level of the building is a semi-outdoor space dedicated to the farmer’s market area that sells and buy local agricultural goods, meanwhile, the upper level is a retail space used to sell processed agricultural product such as rice, wines, etc. The retail space connects with the observation deck through a bridge crossing the site's river. The observation deck provides users with a bar and observation area.

資料夾A-05.png

    另外一棟就是照片的右上角哪一棟,哪一棟主要機能是觀光工廠,他屋頂是農田。所以從中庭可直接走到觀光工廠。觀光工廠分成3各區域,加工區,倉庫區,包裝區。使用者也可選擇要進去看還是體驗到整個流程。只看的話,工廠都會用玻璃隔間讓外面的人看得到裡面的製作過程。想要體驗的人可直接進到拿個3區,並跟員工互動。

    工廠的側面會有樓梯網上走會看到農田。農田有分成3各部分,米,菜,水果。使用者可體驗到種,收,摘的活動。農田會接到基地的斜坡,也可以讓使用者體驗與感受到基地的地形與地景。

    Another building is the factory (manufacturing facility) which is located just under the farm area in the picture above. The factory adopts a unique design where users/visitors can come in and they are 2 options available. the first option is to see and observe the manufacturing process, so the visitor will walk through hallways with glass and can see the inner part of the factory (the manufacturing area). Another option is to take part in experiencing the manufacturing process. here, visitors will come inside the manufacturing area and experience the process guided by the worker. this enables interaction between worker and visitor.

    On the side of the factory, there is an outdoor stairway that led users to enter e farm area. the farm area itself is categorized into 3 different farms: paddy, vegetables, and fruit farms. users can experience the process of planting, reaping, sowing, tiling, etc. The farm area also integrates the hill slope topography into its area, so users can also experience the site’s natural topography.

資料夾A-06.png

Project gallery

​設計者:陳明華

​指導老師:黃智峯